Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pachnąca pieczeń cielęca z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, oprószyć mąką, solą i pieprzem, dokładnie obwiązać

Pachnąca pieczeń cielęca z jabłkami

Składniki:

Pachnąca pieczeń cielęca z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Pachnąca pieczeń cielęca z jabłkami
Mięso umyć, oprószyć mąką, solą i pieprzem, dokładnie obwiązać bawełnianą nicią. Czosnek i cebule obrać. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Obrane jabłka skropić sokiem, z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją. Cebule pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i krótko obsmażyć na złocisty kolor ze wszystkich stron. Następnie czosnkiem posmarować brytfannę, przełożyć do niej mięso i podlać bulionem. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Mniej więcej w połowie pieczenia dodać jabłka i cebulę, wszystko oprószyć majerankiem i szałwią. Co jakiś czas podlewać mięso wytwarzającym się sosem.