zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki Adama

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pączki na tłusty czwartek i nie tylko.

Pączki Adama Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki Adama

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 150 g drożdży
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżki octu
  • duże opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 2 szczypty soli
  • 250 g marmolady wieloowocowej twardej
  • LUKIER:
  • 200g cukru pudru
  • 5 łyżek przegotowanej wody
  • 10 łyżeczek kakao rozpuszczalnego
  • 2 krople aromatu pomarańczowego
  • tłuszcz do smażenia pączków

Sposób przygotowania:

Pączki Adama
Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.Margarynę roztopić i ostudzić.Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem.Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.
Pączki Adama
pyszne puszyste i mięciutkie.