Sposób przygotowania:
Pączki Adama
Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.Margarynę roztopić i ostudzić.Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem.Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.
Aurora
W związku z Tłustym Czwartkiem zapraszam na apetycznego bloga pełnego smakowitych przepisów - www.blogczekolady.blogspot.com
zewa
darmiona
to się nieźle namęczyłaś!
jaNina
zewa
Miałam pomocnika hi, hi........
zewa
2milutka
Ciekawi mnie czemu Adama?:)))))ja już jutro nie dam rady po nocnym dyżurze piec:( cały tydz jedliśmy domowe a jutro będą z cukierni...
zewa
Dlaczego Adama ? Bo ciasto na pączki zawsze wyrabia mój mąż Adam, dlatego nazwałam je " pączki Adama ".
2milutka
no proszę ..tak myślałam!
zewa
No wiesz Adam i Ewa to zgrany duet. A niech mężuś chociaż raz w roku się przyda w kuchni, hi, hi :)
2milutka
:))) mój też czasem ciasto wyrabia:)))