luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki hiszpańskie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

występują czasem pod nazwą gniazdka .. pychotka

Pączki hiszpańskie

Składniki:

Pączki hiszpańskie

 

 

  • Na lukier
  • 1 szkl cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • trochę wody

Sposób przygotowania:

Pączki hiszpańskie
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć - jest chyba szybciej ;). Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, Wyjąć, osączyć na bibule. Na koniec po wystudzeniu polukrować przygotować lukier; cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę) zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką .. Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..