Sposób przygotowania:
Pączki kolorowy zawrót głowy wg Dorci
W misce kruszę drożdże, dodaję 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki, odrobinę ciepłego mleka, mieszam i odstawiam na pół godziny. W tym czasie w garnku rozpuszczam masło i dodaję mleko, podgrzewam i to dodaję do zaczynu, dodaję pozostałe składniki oprócz oleju. Zagniatam i wyrabiam ręką ciasto przez kilka minut. Pod koniec wyrabiania dodaję 2 łyżki oleju. Tak przygotowane ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 50 minut. Po tym czasie w rękach formuję kule i pozostawiam jeszcze na pół godzinki do wyrośnięcia. Piekę pączki w garnku na oleju. Do garnka dodaję również pokrojone ziemniaki, aby olej się nie spalił (dodatkowo mam frytki) ;) Pączki oczywiście piekę z dwóch stron do złotego koloru, wyjmuję na ręcznik papierowy. Po wystygnięciu w pączki wciskam marmoladę (można szprycą do kremu lub jak ktoś nie ma to strzykawką). Następnie rozrabiam różne kolory lukru (dodaję barwniki spożywcze) i dalej to już jak wyobraźnia nas poniesie, z córką lukrujemy i dekorujemy posypkami itp nasze pączki ;) Pączki smakują znakomicie, nie są tłuste, po prostu dla mnie i mojej rodzinki idealne ;) Lepsze niż te ze sklepu ;))) Z tego przepisu wyszło mi 66 pączków. Życzę smacznego!!!
Przepisy DORCI
zbysiowa
Przepisy DORCI
Dziękuję ;) zapraszam do spróbowania przepisu ;)