2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1483]

Pączki pomarańczowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pączki z chrupiącą skórką pomarańczową wewnątrz ciasta i na zewnątrz...puchate ,pyszne!

Pączki pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki pomarańczowe

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży świeżych
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • aromat pomarańczowy
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 10 dag masła lub margaryny-stopionej
  • 6 dag skórki pomarańczowej wg mojego przepisu;
  • https://gotujmy.pl/kandyzowana-skorka-pomaranczowa-5,przepisy,181364.html
  • 50 ml spirytusu
  • 150 g dżemu pomarańczowego lub marmolady do nadziewania
  • olej lub smalec do smażenia

 

  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek gorącej wody
  • ćwierć łyżeczki octu 6%

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki pomarańczowe
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,mieszamy z podgrzanym wcześniej ciepłym mlekiem ,dodajemy 5 łyżek mąki do rozczynu i zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski ,dodajemy żółtka i ubijamy mikserem,razem z pozostałym cukrem na puszystą masę . W mące wysypanej do miski lub na stolnicę robimy dołeczek na środku,wlewamy powstały rozczyn ,dodajemy ubite jajka i aromat pomarańczowy,zagniatamy ciasto ,dobrze je wyrabiając ,na koniec wlewamy rozpuszczone masło lub margarynę oraz połowę skórki pomarańczowej-resztę zostawiamy do posypania pączków,oraz spirytus i ponownie zagniatamy. Przykrywamy ciasto ściereczką bawełnianą i odstawiamy na około 1-1,5 godz aby ciasto dobrze wyrosło. Gdy podwoi objętość ,formować wałeczki o średnicy 6 cm i kroić na plastry o gr 2,3 cm i spłaszczyć a na środek dać odrobinę nadzienia z dżemu lub marmolady-lepsza jest marmolada bo nie wypływa z ciasta i nie przypala pączków. Formować w kulki i układać na blacie w celu ponownego wyrośnięcia.W rondlu szerokim rozgrzewamy tłuszcz do smażenia do 170* i wkładać partiami pączki i smażyć z obu stron na złocisty kolor około 5 min.Lukier: Cukier puder zalewamy wodą ,gotujemy syrop ,dodajemy ocet i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu po czym ciepłym lukrem lukrujemy każdego pączka z osobna,posypać pozostałą skórką pomarańczową .
Pączki pomarańczowe
zagniatamy ciasto na pączki z podanymi składnikami w przepisie
Pączki pomarańczowe
z ciasta formujemy kule w środek kładziemy nadzienie
Pączki pomarańczowe
smażymy pączusie na rozgrzanym oleju lub smalcu
Pączki pomarańczowe
robimy lukier ,maczamy w nim pączki i posypujemy pozostałą skórką pomarańczową