Sposób przygotowania:
Pączki pomarańczowe
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,mieszamy z podgrzanym wcześniej ciepłym mlekiem ,dodajemy 5 łyżek mąki do rozczynu i zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski ,dodajemy żółtka i ubijamy mikserem,razem z pozostałym cukrem na puszystą masę . W mące wysypanej do miski lub na stolnicę robimy dołeczek na środku,wlewamy powstały rozczyn ,dodajemy ubite jajka i aromat pomarańczowy,zagniatamy ciasto ,dobrze je wyrabiając ,na koniec wlewamy rozpuszczone masło lub margarynę oraz połowę skórki pomarańczowej-resztę zostawiamy do posypania pączków,oraz spirytus i ponownie zagniatamy. Przykrywamy ciasto ściereczką bawełnianą i odstawiamy na około 1-1,5 godz aby ciasto dobrze wyrosło. Gdy podwoi objętość ,formować wałeczki o średnicy 6 cm i kroić na plastry o gr 2,3 cm i spłaszczyć a na środek dać odrobinę nadzienia z dżemu lub marmolady-lepsza jest marmolada bo nie wypływa z ciasta i nie przypala pączków. Formować w kulki i układać na blacie w celu ponownego wyrośnięcia.W rondlu szerokim rozgrzewamy tłuszcz do smażenia do 170* i wkładać partiami pączki i smażyć z obu stron na złocisty kolor około 5 min.Lukier: Cukier puder zalewamy wodą ,gotujemy syrop ,dodajemy ocet i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu po czym ciepłym lukrem lukrujemy każdego pączka z osobna,posypać pozostałą skórką pomarańczową .
monikaT83
Patka123
2milutka
monikaT83
2milutka
:))))
zbysiowa
2milutka
z przyjemnością :)bo ja już po 4 nie dam rady więcej...post od jutra!