migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Mini pączusie cytrynowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne małe pączusie, kuleczki w sam raz na jeden kęs. Mniej z nimi pracy a są równie pyszne co tradycyjne duże pączki. Dla aromatu dodałam skórkę i sok z cytryny.

Mini pączusie cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini pączusie cytrynowe

 

  • 700 g mąki
  • 5 żółtek
  • 4-5 kopiastych łyżek śmietany 18 %
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki spirytusu lub octu 10%
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Mini pączusie cytrynowe
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W letnim mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić.

Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, spirytus, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione masło. Dodać także rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, u mnie zrobił to robot. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Potem ciasto przełożyć na blat i lekko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm. Jeśli ciasto się lepi podsypać mąką. Kieliszkiem wykroić małe kółeczka z ciasta.

Aby ciasto nie przyklejało się do kieliszka należy co jakiś czas jego krawędź oprószać mąką. Kółeczka z ciasta ułożyć na posypanym mąką blacie i zostawić na ok 15-20 minut do podrośnięcia. Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować cytrynowym lukrem. 
Mini pączusie cytrynowe
W letnim mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić. Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, spirytus, skórke i sok z cytryny oraz roztopione masło. Dodać także rozpuszczone drodże.
Mini pączusie cytrynowe
Wyrobić gładkie jdenolite ciasto, u mnie zrobił to robot.
Mini pączusie cytrynowe
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mini pączusie cytrynowe
Potem ciasto przełożyć na blat i lekko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm. Jeśli ciasto się lepi podsypać mąką. Kieliszkiem wykroić małe kółeczka z ciasta. Aby ciasto nie przyklejało się do kieliszka należy co jakić czas jego krawędź oprószać mąką.

Tagi:

pączki