Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Pączki z advokatem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne pączki to pozycja obowiązkowa na zbliżający się tłusty czwartek :)

Pączki z advokatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z advokatem

 

  • SKŁADNIKI PĄCZKI:
  • 800 g mąki pszennej + dodatkowo 70g do podsypywania
  • 28 g drożdży świeżych
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki aromatu pomarańczowego do ciasta
  • 3 kostki smalcu i 1 olej- do smażenia

 

  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • budyń śmietankowy niesłodzony
  • 300g mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki Advokata

 

  • SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Pączki z advokatem
PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW: Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołek, w których umieszczamy pokruszone drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciast ( może się kleić więc delikatnie można podsypać mąką), na koniec dodajemy rozpuszczone masło ( wtedy ciasto wyrabia się lepiej mimo, że nadal jest luźne). Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Przekładamy je do miski wysypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 1,5h). Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na grubość ok 1,5 cm. Wykrawamy pączki za pomocą szklanki o średnicy 7,5 cm.Odkładamy do wyrośnięcia na ok 20-25 minut. Po wyrośnięciu smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złocisty kolor ( najlepiej w temperaturze 175 stopni) i odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziewamy kremem budyniowo-advokatowym za pomocą szprycy cukierniczej i lukrujemy. PRZYGOTOWANIE KREMU: Zagotować 250 ml mleka. W pozostałych 50ml rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy (żeby nie zrobiły się grudki) do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy advokat i mieszamy do połączenia składników. Nadziewamy pączki za pomocą szprycy cukierniczej. PRZYGOTOWANIE LUKRU: Cukier puder zmieszać z gorącą wodą. Polukrować pączki. Smacznego *przepis na pączki i lukier pochodzi z bloga Moje Wypieki ** przepis na krem to własna twórczość ;p
Pączki z advokatem
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1,5 cm i wykrawamy pączki za pomocą szklanki
Pączki z advokatem
Smażymy je w dobrze rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor
Pączki z advokatem
Po usmażeniu nadziewamy kremem i lukrujemy
Pączki z advokatem
Na tłusty czwartke obowiązkowe i niezastąpione