Sposób przygotowania:
Pączki z advokatem
PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW: Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołek, w których umieszczamy pokruszone drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciast ( może się kleić więc delikatnie można podsypać mąką), na koniec dodajemy rozpuszczone masło ( wtedy ciasto wyrabia się lepiej mimo, że nadal jest luźne). Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Przekładamy je do miski wysypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 1,5h). Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na grubość ok 1,5 cm. Wykrawamy pączki za pomocą szklanki o średnicy 7,5 cm.Odkładamy do wyrośnięcia na ok 20-25 minut. Po wyrośnięciu smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złocisty kolor ( najlepiej w temperaturze 175 stopni) i odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziewamy kremem budyniowo-advokatowym za pomocą szprycy cukierniczej i lukrujemy. PRZYGOTOWANIE KREMU: Zagotować 250 ml mleka. W pozostałych 50ml rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy (żeby nie zrobiły się grudki) do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy advokat i mieszamy do połączenia składników. Nadziewamy pączki za pomocą szprycy cukierniczej. PRZYGOTOWANIE LUKRU: Cukier puder zmieszać z gorącą wodą. Polukrować pączki. Smacznego *przepis na pączki i lukier pochodzi z bloga Moje Wypieki ** przepis na krem to własna twórczość ;p
marietta
Gosia85
wyszły przepyszne :)
edytaha
Gosia85
dzjękuję :)