Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pączki z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pączki z makiem- są pulchne i smakowite. Idealny deser na Tłusty Czwartek. Warto je przygotować. Polecam!!!

Pączki z makiem

Składniki:

Pączki z makiem

Ciasto

Masa makowa

  • 150g maku mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały),
  • 50g masła,
  • kilka kropki aromatu migdałowego,

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pączki z makiem
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam. Następnie wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.

2. Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Do masy wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam.

3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję masy makowej. Zlepiam brzegi ciasta formując kule.

4. Pączki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu oprószam cukrem pudrem.