lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Pączusie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozgrzać smalec i po 15 min. smażyc je na kolor lekko brązowy

Pączusie

Składniki:

Pączusie

 

  • 500 g mąki
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 g masła roztopionego
  • 2 łyzki cukru
  • szklanka mleka
  • paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 kostki smalcu

Sposób przygotowania:

Pączusie
Zrobić rozczyn z ciepłego mleka drożdży cukru i łyżki mąki, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać przez sito dodać cukier waniliowy. Po wyrośnięciu rozczynu do mąki dodać roztrzepane jajka, wyrośnięte drożdże i zacząć wyrabiać ciasto stopniowo dodając przestudzone roztopione masło. Wyrabiać ciasto energicznie przez 5 min. i odstawić na 45 min. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować zgrabne pączki. Rozgrzać smalec i po 15 min. smażyc je na kolor lekko brązowy, następnie osączyć je na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka