gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Paella

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prawdziwa hiszpańska paella

Paella

Składniki:

Paella

 

  • kurczaka ( nóżki, skrzydełka itd)
  • królika ( także nózki i dowolne partie)
  • owoce morza : ( jak nie ma dostepu do świeżych to mogą byc ewntualnie mrożone np mieszanka )
  • małże najlepiej w skorupce
  • krewetki najlepiej w skorupce
  • papryka czerwona
  • woda
  • ryż
  • kurkuma
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn

 

Sposób przygotowania:

Paella
Mięso z kurczaka i królika kroimy z kościami na kawałki i solimy. Paelle robi sie na secjalnej patelni zwanej paellerom i smaży sie na drzewie, ale że takiej nie posiadamy można zrobic na patelni choć smak bedzie juz inny ale takżę będzie pyszna. Także smażymy mięsko na oliwie z oliwek, po usmażeniu wrzucamy na patelnie do mięska owoce morza i papryke wszystko razem smażymy, gdy juz wszystko jest usmażone wyciagamy papryke i wlewamy do tego wode tak żeby wszystko przykryło i nie wylewało się z patelni, wode solimy do smaku dodajemy kurkumy i zostawiamy do zagotowania. Gdy zacznie sie gotować delikatnie wsypujemy ryż, miarka jest taka żę ryż sypiemy po ukosie jak x tak żeby był prawie równy z wodą ale żęby nie wystawał poza nią, delikatnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu żeby bulgotało, gdy woda wsiąknie w ryż i ryż bedzie miekki to paella jest gotowa, ściagamy z ognia i dekorujemy papryką i rozmarynem. Paella smakuje znakomicie jak sie poleje już gotową sokiem z cytryny. Smacznego