Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Paella (Hiszpania)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W garnuszku zagotować ½ szklanki bulionu, dodać szafran, wymieszać, zdjąć z

Paella (Hiszpania)

Składniki:

Paella (Hiszpania)

 

  • 6 udek kurczaka
  • 1 1/4 szklanki bulionu z drobiu (może być z kostki)
  • 50 dag mrożonych muli
  • 50 dag pomidorów
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • 1 1/2 szklanki ryżu
  • 1 papryka (20 dag)
  • 1 cebula (10 dag)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki szafranu lub kurkumy
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • sól

Sposób przygotowania:

Paella (Hiszpania)
W garnuszku zagotować ½ szklanki bulionu, dodać szafran, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić na 20 min. Mule rozmrozić i dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Udka kurczaka umyć i osączyć. Czosnek oraz cebulę obrać i posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Udka zrumienić na rozgrzanej oliwie, oprószyć solą oraz połową słodkiej papryki i przełożyć na talerz. Na tłuszczu od smażenia udek zeszklić cebulę, dodać paprykę i dusić na małym ogniu, aż papryka zmięknie. Dodać czosnek i dusić jeszcze 1 min, stale mieszając. Następnie włożyć pomidory oraz udka, wsypać resztę słodkiej papryki i wlać bulion z szafranem. Potrawę dusić 20 min. Potem dodać groszek, wymieszać i dusić jeszcze 15 min. Pozostały bulion podgrzać i gorący wlać do potrawy, włożyć mule, wsypać ryż i podgrzewać na maleńkim ogniu jeszcze 6-8 min.