Sposób przygotowania:
Paella (Hiszpania)
W garnuszku zagotować ½ szklanki bulionu, dodać szafran, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić na 20 min. Mule rozmrozić i dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Udka kurczaka umyć i osączyć. Czosnek oraz cebulę obrać i posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Udka zrumienić na rozgrzanej oliwie, oprószyć solą oraz połową słodkiej papryki i przełożyć na talerz. Na tłuszczu od smażenia udek zeszklić cebulę, dodać paprykę i dusić na małym ogniu, aż papryka zmięknie. Dodać czosnek i dusić jeszcze 1 min, stale mieszając. Następnie włożyć pomidory oraz udka, wsypać resztę słodkiej papryki i wlać bulion z szafranem. Potrawę dusić 20 min. Potem dodać groszek, wymieszać i dusić jeszcze 15 min. Pozostały bulion podgrzać i gorący wlać do potrawy, włożyć mule, wsypać ryż i podgrzewać na maleńkim ogniu jeszcze 6-8 min.
elutka