EWELKA85

EWELKA85

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Paella z kurczakiem i chorizo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo pyszne i smaczne często przyrządzam w domu i gościom polecam . jest przepyszne w domu wszyscy to danie uwielbiają ...

Paella z kurczakiem i chorizo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Paella z kurczakiem i chorizo

 

  • Składniki, 4 porcje:
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • szczypta szafranu (kilkanaście nitek, ok. 0,2 g)
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świeża kukurydza (lub mała puszka ok. 170g, odsączona)
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej (lub wędzonej)
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 170 g ryżu do paelli lub ryżu arborio (jak do risotto) lub ryżu do sushi

 

  • Do podania:
  • drobno posiekane listki natki pietruszki, lub:
  • posiekane listki natki pietruszki wymieszane z 4 łyżkami oliwy extra vergine i startym ząbkiem czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Paella z kurczakiem i chorizo
Bulion zagotować razem z szafranem. Chorizo pokroić w 0,8 cm kostkę. Filety oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę, ziarna kukurydzy odciąć od kolby. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (odrzucić nadmiar soku i nasiona z komór). •Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy min. 26 cm. Dodać chorizo i chwilę je obsmażyć aż wytopi się tłuszcz. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodać czosnek. •Dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać pomidora i smażyć dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. •Wlać wino, wymieszać i gotować przez około 4 minuty na większym ogniu aż wino odparuje. Dodać sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszać. Po chwili wsypać ryż i podsmażyć przez kolejne 2 minuty. •Wlać przecedzony gorący bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. •Zdjąć folię, można polać oliwą z natką pietruszki i czosnkiem jak przy paelli z owocami morza.
Paella z kurczakiem i chorizo