rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Paella z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Potrawa ta jest smaczna sama w sobie, ale może również stanowić bazę do dania głównego. Jest sycąca. Można do niej dodać również paprykę i kukurydzę.

Paella z kurczakiem

Składniki:

Paella z kurczakiem

 

  • Dla 4 osób:

 

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię z ryżem i pieczarkami
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy do smaku: pieprz, papryka ostra, sól

Sposób przygotowania:

Paella z kurczakiem
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i mrożone warzywa na patelnię wraz z przyprawą. Do całości dodajemy ryż, podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy i resztę przypraw do smaku. Jeśli trzeba, w trakcie podlewamy odrobiną przegotowanej wody bądź białego wytrawnego wina. Oczywiście pod warunkiem że potrawy nie będą jadły dzieci.