Sposób przygotowania:
Paella z kurczakiem
Udka Myjemy i osuszamy, wycinamy kości i chrząstki tak aby zostało same mięso, kroimy je na kawałki doprawiamy sola i pieprzem i zostawiamy w lodówce na 30 minut. Kości wrzucamy do zimnej wody, doprawiamy solą zielem angielskim i listkiem laurowym, gotujemy bulion. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso z udek na złocisty kolor, zdejmujemy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo, gdy tłuszcz z kiełbasy wytopi się już dodajemy posiekany czosnek, cebulę i pokrojone w plasterki papryczki chilli razem z pestkami pokrojoną w ósemki cytrynę oraz pokrojoną w kostke paprykę. Gdy cebula będzie zeszklona przerzucamy wszystko do mięsa kurczaka. Na tej samej patelni prażymy ryż aż będzie robił się przezroczysty, dodajemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy 300 ml bulionu. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30 minut (aż ryż wchłonie wszystkie sosy). Na koniec posypujemy wszystko oliwkami i świeżą kolendrą.
dyniowata