Łukasz P

Łukasz P

Kucharz
[Przepisów: 4]

Paella z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Hiszpańska Paella z udkami kurczaka, jednogarnkowa kolorowa potrawa idealna na wiosenny obiad. Smacznego:)

Paella z kurczakiem

Składniki:

Paella z kurczakiem

 

  • 200 gram ryżu arabito
  • 4 udka z kurczaka
  • 150 gram kiełbasy chorizo
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna nieduża cebula
  • 2 papryczki chili
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra
  • oliwki
  • jedna cytryna
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Paella z kurczakiem
Udka Myjemy i osuszamy, wycinamy kości i chrząstki tak aby zostało same mięso, kroimy je na kawałki doprawiamy sola i pieprzem i zostawiamy w lodówce na 30 minut. Kości wrzucamy do zimnej wody, doprawiamy solą zielem angielskim i listkiem laurowym, gotujemy bulion. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso z udek na złocisty kolor, zdejmujemy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo, gdy tłuszcz z kiełbasy wytopi się już dodajemy posiekany czosnek, cebulę i pokrojone w plasterki papryczki chilli razem z pestkami pokrojoną w ósemki cytrynę oraz pokrojoną w kostke paprykę. Gdy cebula będzie zeszklona przerzucamy wszystko do mięsa kurczaka. Na tej samej patelni prażymy ryż aż będzie robił się przezroczysty, dodajemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy 300 ml bulionu. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30 minut (aż ryż wchłonie wszystkie sosy). Na koniec posypujemy wszystko oliwkami i świeżą kolendrą.