Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Paella z Kurczakiem i Krewetkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjna kuchnia hiszpańska.

Paella z Kurczakiem i Krewetkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Paella z Kurczakiem i Krewetkami

 

  • 500 g. krewetek
  • 1 podwójny filet z kurczaka ( lub indyka )
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 pomidory
  • 2 szklanki ryżu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki bullionu ( drobiowy )
  • 200 g. zielonego groszku
  • szczypta soli i szafranu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Paella z Kurczakiem i Krewetkami
► Cebulę, czosnek posiekać, paprykę i filety z kurczaka pokroić w paski a pomidory w ósemki. ► Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę oraz mięso. Gdy mięso nabierze delikatnie złotego koloru, wrzucić paprykę kiedy ta zmięknie, dodać pomidory, następnie opłukany ryż, doprawić szafranem i solą, wlać bullion drobiowy i zagotować. ► Po około 10 minutach dodać zielony groszek i opłukane, oczyszczone owoce morza, dusić przez 20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Paella z Kurczakiem i Krewetkami
Moment wynagrodzenia wyjęcie aromatycznie pachnącej paelli z piekarnika.