gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Paella z owocami morza

  • 21
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie z ryżem, mięskiem i owocami morza

Paella z owocami morza

Składniki:

Paella z owocami morza

 

  • Krewetki w skorupce ilość wg gustu
  • małże najlepiej w muszlach ilość wg gustu
  • ośmiornica ilość wg gustu
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 kurczak
  • 1 królik
  • fasolka szparagowa 1 opakowanie
  • ryż
  • sól
  • kurkuma
  • woda
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Paella z owocami morza
Na dużej patelni lub w wooku rozgrzewamy oliwę. Kurczaka i królika kroimy na kawałki solimy i smażymy, dodajemy fasolkę,krewetki, małże, pokrojoną ośmiornicę i pokrojoną na 4- 5 części paprykę. Całość smażymy do czasu aż wszystko będzie usmażone. Po usmażeniu wyciągamy kilka sztuk małży i krewetek i wszystkie papryki, odkładamy na bok. Całość zalewamy sporą ilością wody, solimy, dosypujemy kurkumy i lekko mieszamy aby składniki się połączyły, całość gotujemy na wolnym ogniu. Gdy zacznie się gotować wsypujemy ryż po ukosie tworząc X, ryżu ma być tyle aby był prawie równo z wodą, ale nie poza wodę, to jest taka miarka. Lekko mieszamy rozprowadzając ryż po całej patelni lub wooku. i gotujemy ma małym ogniu do czasu aż ryż będzie miękki a cała woda wsiąknie. Jak już mamy gotowe danie na wierzch układamy pozostawiona na boku paprykę, krewetki i małże. Danie jest gotowe do podania. Wspaniale smakuje jak skropimy sokiem z cytryny.
Smacznego