Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Paella z Owocami Morza i Kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najbardziej znanym i tradycyjnym hiszpańskim daniem jest paella.

Paella  z  Owocami  Morza  i  Kurczakiem

Składniki:

Paella z Owocami Morza i Kurczakiem

 

  • 4 podudzia z kurczaków ( po 250 g. każde )
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 g. ryżu ( o okrągłych ziarnkach do paelli )
  • 500 ml. bullionu drobiowego ( instant )
  • 300 g. mrożonego groszku
  • 2 opakowania szafranu ( po 0,2 g. każde )
  • przyprawy: sól / pieprz świeżo mielony

 

Sposób przygotowania:

Paella z Owocami Morza i Kurczakiem
► Udka umyć pod wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć udka na złotobrązowo / zdjąć mięso z udek /. ► Cebulę, czosnek drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. ► Do podsmażonego mięsa dodać paprykę, jak zmięknie dodać cebulę, czosnek i razem smażyć. ► Wsypać ryż, wymieszać i zasmażyć, przyprawić solą, pieprzem, dodać szafran / wymieszać /, wlać bullion drobiowy i zagotować. ► Przykryć patelnię pokrywką i gotować przez 35 minut na małym ogniu ( czasem mieszająć ) na 10 minut przed koncem gotowania dodać pokrojone pomidory i zielony groszek / wymieszać / i gotować do konca przewidzianego czasu. Można dodatkowo dodać krewetki i krązki kalmarów.