Sposób przygotowania:
Pałeczki z kurczaka zapiekane w warzywach
Bakłażana myję, odkrawam czubek, kroję w kostkę i zasypuję solą aby puścił sok i aby pozbyć się goryczki (odstawiam na ok 15 min). Cukinię obieram, jeśli ma pestki to wydrążam, kroję w kostkę. Papryki myje, wykrawam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pomidora również kroję w kostkę (jeśli komuś przeszkadza skórka to polecam sparzyć i obrać). Marchewki obieram i kroję w kostkę. Z bakłażana odlewam sok i dodaję do warzyw. Wszystkie mieszam, doprawiam solą i pieprzem i posypuję ziołami prowansalskimi. Pałeczki myję, przyprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Na spód naczynia żaroodpornego wykładam połowę warzyw, na nich układam pałeczki i przykrywam resztą warzyw. Podlewam odrobiną wody (można bulionem ale ja dale wodę) i wstawiam do piekarnika. Zapiekam ok 1,5 godz w temp 180 st C, do czasu aż pałeczki się przepieką a warzywa zmiękną. Podaję z ugotowanym ryżem. Smacznego :)