Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pałki w francuskich szaliczkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekko pikantne pałki z kurczaka opieczone na maśle, a później dopieczone w piekarniku. Są nie tylko aromatyczne ale również chrupiące.

Pałki w francuskich szaliczkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki w francuskich szaliczkach

 

  • 10 pałek
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • marynata: łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Pałki w francuskich szaliczkach
Umyte oczyszczone pałki osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę mieszamy razem i taką masą nacieramy mięso. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie obsmażamy na rozgrzanym maśle aż się ładnie zarumienią z każdej strony. Odkładamy do wystudzenia. Ciasto rozwijamy i tniemy na 2 cm paski. Każdą przestudzoną pałkę owijamy paskiem ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 200 stopniach aż się ciasto ładnie zarumieni. Można podać z jakimś sosem lub surówką.
Pałki w francuskich szaliczkach
Umyte i oczyszczone pałki trzeba osuszyć, mokre będę opornie nachodzić marynatą.
Pałki w francuskich szaliczkach
Opieczone mięso odkładamy do lekkiego ostygnięcia.
Pałki w francuskich szaliczkach
Z ciasta niem y 2 centymetrowe paski do owinięcia pałki.
Pałki w francuskich szaliczkach
Owijanie zaczynamy od góry kierując się ku dołowi.