Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pałki w pikantnej mandarynkowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Uwielbiam drób z owocami. Do takiej kategorii zaliczam też tą potrawę. Ostrość pikantnych przypraw połączona ze słodyczą soku mandarynkowego nadaje mięsu wyjątkowy smak.

Pałki w pikantnej  mandarynkowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki w pikantnej mandarynkowej marynacie

 

 

Sposób przygotowania:

Pałki w pikantnej mandarynkowej marynacie
Obrać , umyć i pokroić na pół ziemniaki. Zalać wodą i osolić ją.

Przygotować marynatę z soku mandarynkowego, papryki mielonej ,sosu teriyaki , 1 łyżki oleju , szczypty pieprzu, szczypty soli , miodu, skórki mandarynkowej mielonej.

Zalać nią pałki, wrzucić do marynaty rozmaryn i kawałki skórki z połowy mandarynki- zostawić na 30 minut w lodówce.

Pałki wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Nastawić ziemniaki by się gotowały.

Rozgrzać w garnuszku ( lub olej) i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty pałki , układając obok wyjęty z marynaty rozmaryn ( skórki wyrzucić).

Podlać marynatą i bulionem. Dusić 20 minut na małym gazie ( wywar powinien odparować do objętości 1/3 szklanki ).

Dołożyć obok kurczaka plasterki mandarynki i dusić jeszcze 5 minut .

Odcedzić ziemniaki.

Na patelnię wrzucić ziemniaki i polać sosem z duszenia pałek.

Podgrzewać mieszając aż wchłoną sos i się lekko zrumienią.

Położyć obok pałki by nie ostygły.

Podałam z surówką z białej rzodkwi i rzodkiewki.
Pałki w pikantnej  mandarynkowej marynacie
Obrać -umyć i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki
Pałki w pikantnej  mandarynkowej marynacie
Pałeczki marynować w soku i przyprawach przez 30 minut
Pałki w pikantnej  mandarynkowej marynacie
Obsmażyć pałeczki i dusić podlane marynatą
Pałki w pikantnej  mandarynkowej marynacie
Do gotowych pałeczek dołożyć ugotowane ziemniaki i chwilę obsmażać