Sposób przygotowania:
Pałki w pikantnej mandarynkowej marynacie
Obrać , umyć i pokroić na pół ziemniaki. Zalać wodą i osolić ją.
Przygotować marynatę z soku mandarynkowego, papryki mielonej ,sosu teriyaki , 1 łyżki oleju , szczypty pieprzu, szczypty soli , miodu, skórki mandarynkowej mielonej.
Zalać nią pałki, wrzucić do marynaty rozmaryn i kawałki skórki z połowy mandarynki- zostawić na 30 minut w lodówce.
Pałki wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Nastawić ziemniaki by się gotowały.
Rozgrzać w garnuszku ( lub olej) i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty pałki , układając obok wyjęty z marynaty rozmaryn ( skórki wyrzucić).
Podlać marynatą i bulionem. Dusić 20 minut na małym gazie ( wywar powinien odparować do objętości 1/3 szklanki ).
Dołożyć obok kurczaka plasterki mandarynki i dusić jeszcze 5 minut .
Odcedzić ziemniaki.
Na patelnię wrzucić ziemniaki i polać sosem z duszenia pałek.
Podgrzewać mieszając aż wchłoną sos i się lekko zrumienią.
Położyć obok pałki by nie ostygły.
Podałam z surówką z białej rzodkwi i rzodkiewki.
Przygotować marynatę z soku mandarynkowego, papryki mielonej ,sosu teriyaki , 1 łyżki oleju , szczypty pieprzu, szczypty soli , miodu, skórki mandarynkowej mielonej.
Zalać nią pałki, wrzucić do marynaty rozmaryn i kawałki skórki z połowy mandarynki- zostawić na 30 minut w lodówce.
Pałki wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Nastawić ziemniaki by się gotowały.
Rozgrzać w garnuszku ( lub olej) i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty pałki , układając obok wyjęty z marynaty rozmaryn ( skórki wyrzucić).
Podlać marynatą i bulionem. Dusić 20 minut na małym gazie ( wywar powinien odparować do objętości 1/3 szklanki ).
Dołożyć obok kurczaka plasterki mandarynki i dusić jeszcze 5 minut .
Odcedzić ziemniaki.
Na patelnię wrzucić ziemniaki i polać sosem z duszenia pałek.
Podgrzewać mieszając aż wchłoną sos i się lekko zrumienią.
Położyć obok pałki by nie ostygły.
Podałam z surówką z białej rzodkwi i rzodkiewki.