eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Kluski Eli na parze(pampuchy)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

pyszne kluski na parze na słodko

Kluski Eli na parze(pampuchy)

Składniki:

Kluski Eli na parze(pampuchy)

 

 

  • Sos:
  • 1/2 kg truskawek lub jagód(mogą być mrożone)
  • cukier według uznania
  • sok cytrynowy
  • 1/2 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Kluski Eli na parze(pampuchy)
Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na grubość około 1 centymetra,wykrawać szklanką krążki i odłożyć na chwilę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Gotować w parowniku elektrycznym,aż w środku nie będą się kleić(sprawdzić patyczkiem).Można gotować też w garnku dogotowania warzyw na parze.Lub gdy takiego nie mamy wlać do wysokiego garnka do 1/3 wody,obwiązać garnek ściśle gazą,na nią położyć kluski(muszą być między nimi odstępy,bo urosną)i przykryć garnek głęboką miską.
Sos:Truskawki lub czarne jagody zmiksować,dodać wody,cukru i ewentualnie soku cytrynowego do smaku i zagotować.Osobno roztopić masło.Gotowe kluski polać masłem i sosem.Smacznego

Tagi:

jajko sosy jajka