Sposób przygotowania:
Kluski Eli na parze(pampuchy)
Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na grubość około 1 centymetra,wykrawać szklanką krążki i odłożyć na chwilę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Gotować w parowniku elektrycznym,aż w środku nie będą się kleić(sprawdzić patyczkiem).Można gotować też w garnku dogotowania warzyw na parze.Lub gdy takiego nie mamy wlać do wysokiego garnka do 1/3 wody,obwiązać garnek ściśle gazą,na nią położyć kluski(muszą być między nimi odstępy,bo urosną)i przykryć garnek głęboką miską.
Sos:Truskawki lub czarne jagody zmiksować,dodać wody,cukru i ewentualnie soku cytrynowego do smaku i zagotować.Osobno roztopić masło.Gotowe kluski polać masłem i sosem.Smacznego
Sos:Truskawki lub czarne jagody zmiksować,dodać wody,cukru i ewentualnie soku cytrynowego do smaku i zagotować.Osobno roztopić masło.Gotowe kluski polać masłem i sosem.Smacznego