Sposób przygotowania:
Pan de jamon-potrawa wenezuelska.
Drożdże rozgnieść widelcem,wsypać łyżeczkę cukru,zalać ciepławą czy letnią wodą i odstawić na 10-15 min.Następnie dodać mąkę,ze trzy łyżki oliwy i sól.Wyrobić i zagnieść,podsypując mąką pod spód.Odstawić ciasto w naczyniu w cieple miejsce,zakryć czystą ściereczką.Po upływie 1,5 godziny ciasto rozwałkować na całą szerokość,posmarować masłem po powierzchni i rozłożyć plastry szynki,posypać oliwkami i rodzynkami,aby potrawa miała smak słono-słodki przy spożywaniu.Potem ostrożnie zwijać ciasto z zawartością w roladę,zalepić dobrze na brzegach.Położyć roladę w formie cwibakowej,wstawić do piekarnika na 40 min. i piec w temp.160-180 st.C.Po upieczeniu roladę wyjąć,ostudzić i kroić w plastry.Podawać je na półmisku lub na talerzykach.