Sposób przygotowania:
Panga w sosie winnym
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.Por i cukinię, marchewkę kroimy w słupki, szalotkę w drobną kostkę. Filety skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Połowę masła stapiamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy szalotkę do zeszklenia a następnie pokrojone wcześniej warzywa i groszek, smażymy przez ok,minutę. Na wierzch podsmażonych warzyw układamy filety, polewamy winem i bulionem. Resztą masła obkładamy filety i dusimy w piekarniku przykryte folią przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i polewamy bulionem (ok 1/2 szklanki) Odstawiamy naczynie w ciepłe miejsce. Do garnka wlewamy pozostały bulion i wino i gotujemy bez przykrycia do momentu aż połowa płynu odparuje. Żółtko ubijamy ze śmietaną i mieszając dodajemy powoli do zdjętego już z ognia sosu. Rybę z warzywami polewamy sosem i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy na gorąco. SMACZNEGO
Senqa