Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Panga w sosie winnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Potrawa wyśmienita dla smakoszy ryb

Panga w sosie winnym

Składniki:

Panga w sosie winnym

 

  • 60 dag filetów z pangi
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka z soku z cytryny
  • 10 dag groszku konserwowego
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 11/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 1 żółtko
  • mały kubek śmietany 12%
  • sól
  • pieprz biały
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Panga w sosie winnym
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.Por i cukinię, marchewkę kroimy w słupki, szalotkę w drobną kostkę. Filety skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Połowę masła stapiamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy szalotkę do zeszklenia a następnie pokrojone wcześniej warzywa i groszek, smażymy przez ok,minutę. Na wierzch podsmażonych warzyw układamy filety, polewamy winem i bulionem. Resztą masła obkładamy filety i dusimy w piekarniku przykryte folią przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i polewamy bulionem (ok 1/2 szklanki) Odstawiamy naczynie w ciepłe miejsce. Do garnka wlewamy pozostały bulion i wino i gotujemy bez przykrycia do momentu aż połowa płynu odparuje. Żółtko ubijamy ze śmietaną i mieszając dodajemy powoli do zdjętego już z ognia sosu. Rybę z warzywami polewamy sosem i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy na gorąco. SMACZNEGO

Tagi:

cukinia