Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Pani Walewska 14

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszne ciasto z bezą.

Pani Walewska 14

Składniki:

Pani Walewska 14

 

  • Kruche ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0, 5 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 zółtek
  • Beza:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • Masa:1 kostka masła
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 4 łyzki cukru
  • Kilka kropel olejku migdałowego
  • Reszta:
  • 500 g dzemu z czarnej porzeczki
  • Płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Pani Walewska 14
Kruche ciasto: Mąkę,proszek, masło, żółtka i cukier puder wyrobić na ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć spód blachy. Na to posmarować dzemem. Beza: Przygotowac z połowy porcji. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i łyzkę maki. Zmiksować. Masę bezową rozłożyć na dzemie. Posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Po upieczeniu czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Bezę należy ubijac bezpośrednio przed włozeniem do piekarnika. Oba placki wystudzić. Masa: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Druga zmiksować z żółtkami i mąkami. Następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować. Ostudzić. Masło utrzec na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce ugotowanej masyi aromat migdałowy. Ostudzone placki przełożyć masą.