Sposób przygotowania:
Pani Walewska 14
Kruche ciasto: Mąkę,proszek, masło, żółtka i cukier puder wyrobić na ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć spód blachy. Na to posmarować dzemem. Beza: Przygotowac z połowy porcji. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i łyzkę maki. Zmiksować. Masę bezową rozłożyć na dzemie. Posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Po upieczeniu czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Bezę należy ubijac bezpośrednio przed włozeniem do piekarnika. Oba placki wystudzić. Masa: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Druga zmiksować z żółtkami i mąkami. Następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować. Ostudzić. Masło utrzec na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce ugotowanej masyi aromat migdałowy. Ostudzone placki przełożyć masą.