akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

SUPERPRZEPIS

Pani Walewska (pychotka)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ulubione ciasto moich rodziców. Dwa blaty kruchego ciasta z dżemem, bezą i płatkami migdałowymi, przełożone kremem maślano-budyniowym. Sama słodycz ;) Polecam!

Pani Walewska (pychotka)

Składniki:

Pani Walewska (pychotka)

Ciasto kruche:

  • 220 g zimnego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 żółtek

Beza

  • 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych po cieście kruchym)
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem maślano-budyniowy

Dodatkowo

  • dżem z czarnej porzeczki/ powidła śliwkowe
  • 100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Pani Walewska (pychotka)

Ciasto kruche

Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 minut.

Beza

Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Pod koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać do ubitych białek.

ETAP 3:

Schłodzone ciasta rozwałkować i umieścić w dwóch prostokątnych formach o wymiarach 25x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta wysmarować dżemem. Na dżem wyłożyć pianę z białek i obficie posypać płatkami migdałowymi.
Obydwa placki piec w 180 st.C przez około 35-40 minut (jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, należy piec ciasta na dwa razy. Ważne jednak, by składniki na bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego jak i drugiego placka) Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem maślano-budyniowy

400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić przesiane mąki oraz żółtka. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Powinien powstać jednolity, puszysty krem.
Ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce. Smacznego!