goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pani Walewska - wersja jesienna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto jest przepyszne. Najlepiej smakuje na drugi i kolejny dzień kiedy ciasta kruche zmiękną od masy.

Pani Walewska - wersja jesienna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pani Walewska - wersja jesienna

 

  • Składniki:
  • ciasto:
  • mąka pszenna 4 szklanki
  • masło 35 dag
  • cukier puder 3/4 szklanka
  • żółtka 6 sztuk
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

 

  • beza:
  • białka 6 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • powidła śliwkowe 1 słoik
  • orzechy włoskie 20 dag

 

  • polewa:
  • mleko 1/2 l
  • czekolada mleczna 1 tabliczka
  • margaryna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • masło 15 dag
  • likier orzechowy 100 ml

Sposób przygotowania:

Pani Walewska - wersja jesienna
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Następnie dzielimy je na pół. Wykładamy nimi blaszki. Każdą część ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy na blaszki, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy obie części około 30 minut w 170 stopniach. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą szklankę mleka miksujemy z żółtkami oraz mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka, gotując budyń. Gotujemy, studzimy. Budyń dodajemy do utartego na puch masła, stopniowo wlewamy likier. Na pierwszy placek wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem bezą w dół. Przygotowujemy polewę: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy z margaryną. Przygotowaną polewę wykładamy na wierzch ciasta. Schładzamy.
Pani Walewska - wersja jesienna
Każdą część ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi
Pani Walewska - wersja jesienna
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy na blaszki, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy obie części około 30 minut w 170 stopniach.
Pani Walewska - wersja jesienna
Budyń dodajemy do utartego na puch masła, stopniowo wlewamy likier
Pani Walewska - wersja jesienna
Na pierwszy placek wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem bezą w dół