Sposób przygotowania:
Panini- włoskie bułeczki
Zaczyn: Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przelać do naczynia wysmarowanego oliwą, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce całą noc. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić mikserem, dodając pod koniec zaczyn (ciasto powinno być elastyczne i jednolite) Umieścić je w misce wysmarowanej oliwą i przykryć folią. Pozostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny. Po każdych 30 minutach ciasto odgazować uderzając pięścią. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 2,5 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 5-10 minut do odpoczęcia. Następnie pokroić w kratkę. aby otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm. Umieścić je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 - 30 minut (powinny wyglądać jak małe poduszeczki). Wyrośnięte bułeczki piec w najwyższej temperaturze piekarnika(u mnie 250st.C) z parą przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: What's cooking?)