Sposób przygotowania:
Włoskie bułeczki czosnkowe
Do 100 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać miód i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wyrośnięte drożdże. Najpierw wymieszać łyżką dodając stopniowo pozostałe mleko – cała mąka powinna się związać z płynem – a następnie dolać olej i zagnieść dłonią. Wyłożyć na deskę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po wyrośnięciu przebić, krótko wyrobić i utoczyć kulki o średnicy około 4 cm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu)