edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Włoskie bułeczki czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Malutkie, pachnące czosnkiem i ziołami pszenne bułeczki. Nie potrzeba do nich nic poza porcją świeżego masła. Kolejny przetestowany przeze mnie przepis z książki Zbigniewa Prokopczuka.

Włoskie bułeczki czosnkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoskie bułeczki czosnkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Włoskie bułeczki czosnkowe
Do 100 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać miód i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wyrośnięte drożdże. Najpierw wymieszać łyżką dodając stopniowo pozostałe mleko – cała mąka powinna się związać z płynem – a następnie dolać olej i zagnieść dłonią. Wyłożyć na deskę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po wyrośnięciu przebić, krótko wyrobić i utoczyć kulki o średnicy około 4 cm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu)
Włoskie bułeczki czosnkowe
Drożdże rozetrzeć z częścią mleka i miodem i odstawić do wyrośnięcia.
Włoskie bułeczki czosnkowe
Pozostałe składniki umieścić w misce i dodać do nich wyrośnięte drożdze.
Włoskie bułeczki czosnkowe
Po wyrośnięciu ciasto przebić i lekko wyrobić.
Włoskie bułeczki czosnkowe
Uformować kulki o średnicy około 4 cm i ułożyć je na blasze.