jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Panna cotta mleczna

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jedwabisty, mleczny deser z gotowanej śmietanki i żelatyny wzbogacony o smak białej czekolady:)

Panna cotta mleczna

Składniki:

Panna cotta mleczna

 

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta mleczna
Śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie dodać połamaną czekoladę i nadal podgrzewać, tak aby masa była gorąca, ale nie zagotowała się.
Kiedy masa śmietankowa będzie gorąca wyłączyć ogień, dodać do masy żelatynę, energicznie mieszając i kontynuować do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowaną masę, przelać do małych filiżanek i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia około 4-5 godzin. Kiedy deser stężeje należy wyłożyć go na talerz, a w tym celu trzeba na chwilę naczynie, w którym znajduje się deser zanurzyć w gorącej wodzie i potem wyłożyć go na talerz do góry dnem.

Tagi:

czekolada