Sposób przygotowania:
Panna cotta mleczna
Śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie dodać połamaną czekoladę i nadal podgrzewać, tak aby masa była gorąca, ale nie zagotowała się.
Kiedy masa śmietankowa będzie gorąca wyłączyć ogień, dodać do masy żelatynę, energicznie mieszając i kontynuować do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowaną masę, przelać do małych filiżanek i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia około 4-5 godzin. Kiedy deser stężeje należy wyłożyć go na talerz, a w tym celu trzeba na chwilę naczynie, w którym znajduje się deser zanurzyć w gorącej wodzie i potem wyłożyć go na talerz do góry dnem.
Kiedy masa śmietankowa będzie gorąca wyłączyć ogień, dodać do masy żelatynę, energicznie mieszając i kontynuować do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowaną masę, przelać do małych filiżanek i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia około 4-5 godzin. Kiedy deser stężeje należy wyłożyć go na talerz, a w tym celu trzeba na chwilę naczynie, w którym znajduje się deser zanurzyć w gorącej wodzie i potem wyłożyć go na talerz do góry dnem.
Jojo
jovi
Owszem i z sosem jest dobry dla orzeźwienia smaku. Ja akurat chciałam uzyskać efekt gładkiego deseru o wyraźnym smaku białej czekolady:)
Sarenka
luna
msewka