cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Pappardelle z mascarpone i wędzonym łososiem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Robert Sowa poleca - pappardelle z serem mascarpone i wędzonym łososiem LIMITO.

Pappardelle z mascarpone i wędzonym łososiem

Składniki:

Pappardelle z mascarpone i wędzonym łososiem

 

  • 100 g łososia norweskiego wędzonego LIMITO – pokrojony w paski łosoś norweski
  • 500 g makaronu pappardelle
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pokrojonej w cienkie paseczki bulwy kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 200 ml śmietany
  • Kilka ziaren tłuczonego czerwonego pieprzu
  • 50 ml wytrawnego martini
  • ½ pęczka tymianku cytrynowego
  • Sól, świeżo mielony biały pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pappardelle z mascarpone i wędzonym łososiem

Przygotować sos, podsmażając koper włoski na oliwie z oliwek. Gdy będzie miękki dodać wędzonego łososia norweskiego LIMITO, czerwony pieprz, posiekany koperek i martini. Po odparowaniu dolać śmietanę i przez chwilę gotować.


 


Makaron ugotować al dente 6 minut w dużej ilości osolonej wody (1 litr na 100 g makaronu), od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu makaron odcedzić i dodać do gorącego sosu, mieszając delikatnie, aby nie porozrywać kawałków łososia. Następnie do każdej porcji dodać łyżkę sera mascarpone, który nada potrawie delikatniejszy smak.


Tagi:

makaron sery ser