Sposób przygotowania:
Papryka Eli faszerowana mięsem z ryżem
Papryki 6 sztuk umyć odciąc czapeczki z ogonkiem i usunąć nasiona. Pozostałą umytą paprykę pokroić w kostkę. Ryż ugotować w 1.5 szklanki osolonego wrzątku na pół miękko. Cebulę i czosnek obrać. Karkówkę,cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Do mięsa dodać ostudzony ryż,pokrojoną paprykę,jajka,sól i pieprz do smaku. Masę wymieszać i nałożyć do przygotowanych papryk. Papryki włożyć do rondla z rozgrzanym olekem,przykryć czapeczkami i chwilę smażyć. Koncentrat wymieszać z litrem wody,dodać paprykę słodką,czosnek granulowany,suszoną cebulę,paprykę ostrą i zalać papryki. Dusić papryki około 50 minut. Gotowe papryki wyjąć z rondla. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Smacznego!