Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana
Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać do mięsa. Dodać przyprawy wymieszać. Na koniec dodać jajko i ponownie wymieszać. Papryki dokładnie umyć, odciąć górę, wyczyścić z nasion. Masą mięsną napełnić z lekką górką papryki dociskają masę mięsną żeby dokładnie wypełnić papryki. Napełnione papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać wodą na wysokość około 2 cm. Czapeczki posmarować oliwą i przykryć papryki. Zapiekać w 170 st około 50 min. 10 min przed końcem wyjąć, położyć plaster mozzarelli i włożyć z powrotem do pieca do roztopienia się sera. Po dodaniu sera do zapiekania nie przykrywać czapeczkami. Jeśli w trakcie zapiekania czapeczki będę się za mocno przypalały to albo zdjąć albo nakryć papierem do pieczenia.