anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Papryka faszerowana jaglanką i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy stragany uginają się od pięknych i tanich papryk, warto je przygotować faszerując kaszą jaglaną i warzywami.

Papryka faszerowana jaglanką i warzywami

Składniki:

Papryka faszerowana jaglanką i warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana jaglanką i warzywami
Zaczynam od przygotowania kaszy jaglanej na sypko. Kaszę dokładnie płuczę, aż woda będzie czysta, kilka razy ją zmieniając. Odsączam na sitku i przelewam wrzącą wodą. Kaszę przekładam do rondelka, najlepiej z grubym dnem, wlewam szklankę zimnej wody, doprowadzam do wrzenia i mieszam kaszę, ale tylko w tym momencie, później więcej kaszy nie mieszam. Pod przykryciem gotuję ją na bardzo małym ogniu 7 do 10 minut, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę. Teraz kaszę mieszam i mam w ten sposób ugotowaną idealnie na sypko kaszę jaglaną.
Cebulę kroję w kosteczkę i duszę na łyżce oliwy. Groszek gotuję w lekko osolonej wodzie, odsączam i dodaję do cebuli. Kukurydzę odcedzam z zalewy i opłukuję, czosnek przeciskam przez praskę i razem z kaszą przekładam na patelnię z warzywami. Zdejmuję z ognia, dodaję jajko, bazylię i przyprawy, dokładnie mieszam.
Z papryki ścinam górną część, nie odcinając ogonka. Usuwam włókna i nasiona. Tak przygotowane strąki papryki napełniam farszem. Wkładam do garnka i wlewam bulion do 1/3 wysokości papryk. Zagotowuję i dalej gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut.