jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Papryka faszerowana na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pikantne papryki nadziewane kaszą jęczmienną , wołowiną i kaparami gotowane na parze można podać na obiad lub ciepłą kolację.

Papryka faszerowana na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana na ostro

 

  • biała papryka (8 szt)
  • Papryczki pepperoni (2 szt)
  • 50 dag wołowiny pieczeniowej lub gulaszowej
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 małe ostre papryczki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • sos pomidorowy
  • bazylia do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana na ostro
Myjemy papryki białe i odkrawamy "czapeczkę" tuż pod ogonkiem. Wyjmujemy gniazda nasienne. Ostre papryczki siekamy drobno z pestkami, jeśli potrawa ma być bardzo ostra. Gotujemy kaszę al dente. Mięso mielimy. Obieramy cebulę i kroimy ją drobno. Na łyżce masła szklimy cebulę po czym dodajemy mięso. Przesmażamy je krótko do chwili aż zmieni kolor . Łączymy mięso z kaszą , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego , ostre papryczki i kapary. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Nakładamy masę mięsną do papryczek nakrywając "czapeczkami". Układamy je w misce parowaru tak by "czapeczki" były oparte o brzeg i się nie otwierały. Parujemy papryki około 30 minut w zależności od wielkości. Przygotowujemy sos pomidorowy. Podajemy papryki z sosem pomidorowym udekorowane bazylią.
Papryka faszerowana na ostro
Myjemy papryki białe i odkrawamy - czapeczkę- tuż pod ogonkiem. Wyjmujemy gniazda nasienne
Papryka faszerowana na ostro
Ostre papryczki siekamy drobno z pestkami, jeśli potrawa ma być bardzo ostra.
Papryka faszerowana na ostro
Łączymy mięso z kaszą , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego , ostre papryczki i kapary. Doprawiamy solą i pieprzem.
Papryka faszerowana na ostro
Układamy je w misce parowaru tak by -czapeczki- były oparte o brzeg i się nie otwierały. Parujemy papryki około 30 minut w zależności od wielkośc