Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana na ostro
Myjemy papryki białe i odkrawamy "czapeczkę" tuż pod ogonkiem. Wyjmujemy gniazda nasienne. Ostre papryczki siekamy drobno z pestkami, jeśli potrawa ma być bardzo ostra. Gotujemy kaszę al dente. Mięso mielimy. Obieramy cebulę i kroimy ją drobno. Na łyżce masła szklimy cebulę po czym dodajemy mięso. Przesmażamy je krótko do chwili aż zmieni kolor . Łączymy mięso z kaszą , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego , ostre papryczki i kapary. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Nakładamy masę mięsną do papryczek nakrywając "czapeczkami". Układamy je w misce parowaru tak by "czapeczki" były oparte o brzeg i się nie otwierały. Parujemy papryki około 30 minut w zależności od wielkości. Przygotowujemy sos pomidorowy. Podajemy papryki z sosem pomidorowym udekorowane bazylią.