evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Papryka faszerowana ryżem,szpinakiem i boczniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tak przygotowane papryki najlepiej smakują z ulubionym sosem np.pomidorowym czy grzybowym. Smacznego :-)

Papryka faszerowana ryżem,szpinakiem i boczniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Papryka faszerowana ryżem,szpinakiem i boczniakami

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana ryżem,szpinakiem i boczniakami
Z papryk odcinamy wieczka i usuwamy nasionka-płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ryż gotujemy wg.wskazówki na opakowaniu-odstawiamy. Szpinak płuczemy,odsączamy z nadmiaru wody i siekamy go na mniejsze kawałki. Boczniaki kroimy w paseczki a następnie w kostkę. Cebulę,papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy boczniaki,cebulę,czosnek i paprykę,Smażymy mieszając do zeszklenia sie cebuli i czosnku. Następnie dodajemy szpinak i przesmażamy do jego zwiędnięcia. Całość przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy garść mozzarelli i ryż.Wszystko porządnie przyprawiamy, mieszamy. Następnie farszem wypełniamy nasze papryki dość mocno ugniatając,aby jak najwięcej farszu weszło i przykrywamy wieczkami. Smarujemy naczynie żaroodporne olejem,wkładamy papryki i przykrywamy.Pieczemy je w 180*C przez 35 minut i gotowe. (papryki powinny być miękkie ale jednocześnie muszą być lekko chrupkie)
Papryka faszerowana ryżem,szpinakiem i boczniakami
Etap 1 tutaj na zdjęciu widzimy kolejne etapy przygotowania