Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Papryka faszerowana ryżem curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowe, wypełnione ryżem z kiełbaską, papryki

Papryka faszerowana ryżem curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana ryżem curry

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana ryżem curry
Marchew obieramy i kroimy w plastry. Zagotowujemy do miękkości razem z ryżem. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy na patelni czosnkiem i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbaskę. Utrzymujemy na ogniu aż się podrumieni. Dodajemy do patelni ryż, groszek, pieprz biały oraz curry. Mieszamy. Podsmażamy przez 10. Paprykę obcinam na poziomie 3/4 wysokości. Wyjmuję środek i myję z pestek. Napełniam obie części papryki ryżem. Na dolną część kładziemy ser żółty, przykrywamy górną częścią (najlepiej zamienić kolory). Pieczemy w piekarniku o temperaturze 140 przez 15-20 minut.
Papryka faszerowana ryżem curry
Gotuję ryż razem z pociętymi w plastry marchwią
Papryka faszerowana ryżem curry
Dodaję do smażonej na patelni cebuli ryż
Papryka faszerowana ryżem curry
Wypełniam ryżem paprykę z wcześniej wydrążonym środkiem
Papryka faszerowana ryżem curry
Piekę w piekarniku przez około 15 minut