Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana z sosem pomidorowo-cukiniowymfarsz
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut- odcedzamy i studzimy. Cukinię myjemy i wydrążamy środek, uważając żeby nie uszkodzić skórki pozostawiając na ściankach około 1 cm miąższu. Miąższ zostawiamy do sosu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy mięso i razem podsmażamy przez kilka minut. Studzimy. Mięso mieszamy z ryżem, dodajemy resztę składników i doprawiamy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
cukinia
Cukinie faszerujemy i przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy wywarem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas duszenia może być różny- w zależności od wielkości cukinii, ale ja duszę od momentu gdy zagotuje sie bulion przez kolejne 30-40 minut.
Pod koniec na górę kładziemy po plasterku (lub2) sera żółtego i zostawiamy aż sie lekko rozpuści
sos
W między czasie przygotowujemy sos. Cukinie blendujemy na mus- wyszło mi niecałe pół litra.
Pomidory kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oleju, gdy zmięknie dodajemy pomidory, mus z cukinii i połowę bulionu dusimy przez 20 -30 minut, Przecieramy przez sito. Do naczynia wlewamy olej, masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, wlewamy stopniowo resztę bulion, mus z cukinii i pomidorów. Dodajemy przyprawy i czosnek roztarty z solą. Wszystko razem dusimy przez kilka minut Pod koniec dodajemy śmietankę i ostatecznie doprawiamy do smaku. Teraz już możemy serwować :)
Smacznego :)