Sposób przygotowania:
Papryka konserwowa
Papryki dokładnie myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy na kawałki takie jak lubimy. Wkładamy do dokładnie umytych, wyparzonych słoików.
Następnie do każdego z nich wkładamy kawałek kopru, ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i większy ząbek czosnku.
Przygotowujemy zalewę.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy sól oraz cukier i zagotować. Lekko studzimy. Paprykę zalewamy ciepłą zalewą. Pasteryzujemy 10 min słoiki półlitrowe, 15 min litrowe. Przepis na 1 kg papryki, na większą ilość odpowiednio zwiększamy ilość składników zalewy.
Smacznego.
Następnie do każdego z nich wkładamy kawałek kopru, ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i większy ząbek czosnku.
Przygotowujemy zalewę.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy sól oraz cukier i zagotować. Lekko studzimy. Paprykę zalewamy ciepłą zalewą. Pasteryzujemy 10 min słoiki półlitrowe, 15 min litrowe. Przepis na 1 kg papryki, na większą ilość odpowiednio zwiększamy ilość składników zalewy.
Smacznego.