darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Papryka nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Papryka nadziewana z pasztetem

Papryka nadziewana

Składniki:

Papryka nadziewana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana
Umyte owoce papryki w całości włożyć na 6-8 minut do wrzącej wody, a następnie wyjąć i wystudzić wkładając do wody zimnej. Okroić nasady ogonków, usunąć nasiona. Włoszczyznę obrać, pokrajać w bardzo cienkie słupki. Cebulę pokrajać w ćwierćkrążki. Podsmażyć krótko warzywa w połowie przewidzianej ilości tłuszczu, skropić wodą, udusić do miękkości dodając pod koniec duszenia połowę pomidorów obranych ze skórki i drobno pokrajanych. Warzywa zestawić z ognia, przyprawić do smaku solą i mieloną papryką, wymieszać z surowymi jajkami i pasztetem , dodać zielonej pietruszki lub kopru Masą napełnić przygotowane owoce papryki i ułożyć je w naczyniu dodając resztę tłuszczu oraz pozostałe pomidory obrane ze skórki i pokrajane na mniejsze części. Przy malej ilości pomidorów można podlać paprykę kilkoma łyżkami wody wymieszanej z łyżką przyprawy do zup w płynie. Dusić razem około 15 minut. Podawać z naturalnym sosem, obficie posypaną zieleniną.