Papryka nadziewana bryndzą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Papryczki piekłam na grillu, ale można je upiec w piekarniku. Wszyscy się oblizywali ze smakiem. Polecam

Papryka nadziewana bryndzą

Składniki:

Papryka nadziewana bryndzą

 

  • Na 4 porcje:
  • 4 białe papryki
  • 200 g bryndzy
  • 200 g ziemniaków
  • 1 cebula (dowolnie)
  • 2 ząbki czosnku (dowolnie)
  • 1 op. szpinaku w liściach
  • 1 kostka bazyliowa knorra
  • garść listków bazylii miętowej
  • kilka gałązek tymianku
  • pieprz cytrynowy i sól do smaku
  • olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana bryndzą
Ziemniaki obrać, ugotować, Szpinak umyć, ułożyć na durszlaku przelać wrzątkiem, Odsączyć. Papryczkom wyciąć ogonki wraz z małą czapeczką - zostawić. Wypestkować delikatnie nie uszkadzając papryczki. Wlać do każdej papryczki odrobinę oliwy i nasmarować ją od środka. Nadzienie: dobrze odsączony szpinak pokroić drobno, dodać ziemniaki, bryndzę, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przetarty przez praskę. Przyprawić posiekanymi ziołami, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dobrze ugnieść widelcem i wymieszać.Papryczki nadziać i posmarować z wierzchu cienko oliwą. Na koniec zatkać papryczki zatyczkami z ogonków, żeby nadzienie nie wypływało, ułożyć na tacce i grillować z dwóch stron aż papryka się zrumieni.