Sposób przygotowania:
Papryka nadziewana fetą
Rozpoczynamy od obrania papryki ze skórki. Jest na to wiele sposobów, jednak główna idea jest taka sama - paprykę trzeba porządnie przypalić. Posiadacze kuchenki gazowej mogą wykorzystać w tym celu żywy płomień, pozostałym wystarczy zwykły piekarnik. Umieszczamy w nim na najwyższym ruszcie papryki i włączamy górną grzałkę. Sprawdzając raz na jakiś czas, obracamy papryki tak, by równomiernie się przypaliły. Gdy skórka jest już czarna i zaczyna odstawać, wyciągamy warzywa (uwaga, gorące!) i ostrożnie obieramy ze skórki. Gdy papryki ostygną, odcinamy część "ogonową" i rozcinamy je ostrożnie wzdłuż, rozkładając obydwa brzegi na boki. Usuwamy gniazda nasienne i przekładamy ostrożnie (są delikatne) do wysmarowanych oliwą naczynek żaroodpornych, np. kokilek. W osobnym naczyniu mieszamy pokrojone na drobną kostkę fetę, pomidory, poszatkowane ząbek czosnku i zioła. Powstałą masę przekładamy do papryk i ostrożnie zawijamy ich brzegi tak, by przykryły nadzienie. Polewamy oliwą i zapiekamy kwadrans w nagrzanym do 180' piekarniku. Smacznego.