Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Papryka okazała się wdzięcznym warzywem do nadziewania- zachowała formę i nic się z niej nie wysypało.

Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami
Na początku ugotowałam kaszę jaglaną. Na kilku łyżkach oleju podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę. Dodałam do niej starte na tarce pieczarki. Gdy straciły surowy smak i puściły sok, dorzuciłam do nich kaszę oraz posiekaną pietruszkę. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Opłukanym paprykom odcięłam spody, które potem posłużą jako "wieczka". Wydrążyłam białe części z nasionami. Oczyszczone papryki napełniłam nadzieniem, przykryłam a następnie ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Podlałam niewielką ilością rosołu z kostki. Piekłam dopóki skórka na paprykach nie zaczęła brązowieć.
Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami
Można użyć również papryki o innych kolorach
Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami
Podduszone pieczarki wymieszałam z kaszą
Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami
Do nadziewania wybrałam papryki podobnej wielkości