Sposób przygotowania:
Papryka nadziewana mięsem
Mięso wymieszać z bułką tartą, dodać jajko, 3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszkii 3 - 4 ząbki roztartego z solą czosnku. masę dokładnie wyrobić dodając 2 -3 łyżki wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć, odkroić u nasady szypułki, oczyścić z pestek, wypłukać. Wnętrze strąków lekko osolić, a następnie wypełnić nadzieniem. Warzywa umyć oczyścić, opłukać, poszatkować w paski. Cebulę obrać opłukać, pokroić w piórka, połączyć z warzywami, osolić. połowę przygotowanych warzywa ułożyć na dnie rondla. Na warstwie warzyw ułożyć strąki papryki, przykryć pozostałymi warzywami, skropić olejem, podlać szklanką wrzącej wody, przykryć, dusić na małym ogniu 40 minut. W miarę potrzeby podlewać wodą. pod koniec duszenia dodać drobno posiekany czosnek. Sos warzywny przyprawić do smaku solą i pieprzem. uduszoną paprykę wyłożyć na półmisek, obłożyć warzywami, posypać siekana natką. podawać z ziemniakami. Ja robię zamiast warzyw, sos pomidorowy....
misia53