anetkamisia

anetkamisia

Kucharz
[Przepisów: 27]

Papryka nadziewana mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam paprykę nadziewaną a zwłaszcza mojej mamy....

Papryka nadziewana mięsem

Składniki:

Papryka nadziewana mięsem

 

  • 8 - 12 strąków papryki,
  • 300 g mielonego mięsa,
  • jajko,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • główka czosnku,
  • 500 g warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka),
  • 200 g cebuli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 6 łyżek siekanej natki pietruszki,
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana mięsem
Mięso wymieszać z bułką tartą, dodać jajko, 3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszkii 3 - 4 ząbki roztartego z solą czosnku. masę dokładnie wyrobić dodając 2 -3 łyżki wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć, odkroić u nasady szypułki, oczyścić z pestek, wypłukać. Wnętrze strąków lekko osolić, a następnie wypełnić nadzieniem. Warzywa umyć oczyścić, opłukać, poszatkować w paski. Cebulę obrać opłukać, pokroić w piórka, połączyć z warzywami, osolić. połowę przygotowanych warzywa ułożyć na dnie rondla. Na warstwie warzyw ułożyć strąki papryki, przykryć pozostałymi warzywami, skropić olejem, podlać szklanką wrzącej wody, przykryć, dusić na małym ogniu 40 minut. W miarę potrzeby podlewać wodą. pod koniec duszenia dodać drobno posiekany czosnek. Sos warzywny przyprawić do smaku solą i pieprzem. uduszoną paprykę wyłożyć na półmisek, obłożyć warzywami, posypać siekana natką. podawać z ziemniakami. Ja robię zamiast warzyw, sos pomidorowy....