Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Papryka nadziewana ryżem z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie bogate w błonnik i witaminy antyoksydacyjne (wit. C, E i beta-karoten)

Papryka nadziewana ryżem z kurkami

Składniki:

Papryka nadziewana ryżem z kurkami

 

  • 4 oczyszczone papryki (4x150 g)
  • Ugotowany, ale nie rozgotowany ryż brązowy (4 łyżki, 60 g przed gotowaniem)
  • 300 g pokrojonych kurek
  • 2 drobno posiekane cebule (200 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • Pieprz ziołowy
  • Posiekany koperek

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana ryżem z kurkami

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i pokrojone kurki, duś aż grzyby będą miękkie, lekko posól, dopraw pieprzem ziołowym i dodaj ugotowany ryż, wymieszaj dokładnie. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Paprykę napełnij farszem i ułóż na blaszce w nagrzanym piekarniku. Piecz około pół godziny.


  196 kcal/porcję.


Poznaj również zalecenia dietetyczne dla osób z cukrzycą.


Tagi:

ryż papryka