Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Papryka w zielonym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

na to danie natknęłam się na imprezie

Papryka w zielonym sosie

Składniki:

Papryka w zielonym sosie

 

  • 6 chili anchos tej samej wielkości
  • 500 g wieprzowiny bez kości i bez tłuszczu
  • 200 g świeżego sera typu feta
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • SOS:
  • 500 g pomidorów (średniej wielkości najlepiej pomidory verades, są to zielone pomidorki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Papryka w zielonym sosie
Zalać mięso zimną wodą, dodać cebulę, czosnek, posolić i ugotować mięso. Następnie przecedzić rosół i pokroić mięso na małe kawałki. W międzyczasie naciąć z boku paprykę, otworzyć, usunąć pestki i wewnętrzne błonki. Podsmażyć paprykę na żelaznej patelni, a następnie namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Gdy papryka zmięknie, osuszyć ją i włożyć do środka ser. Zamknąć, przywracając naturalny kształt, i podsmażyć na małej ilości oleju z obu stron. Odsączyć i odstawić. Zdjąć skórkę z pomidorów i przekroić na 4. Posiekać cebulę, czosnek i podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Kiedy się zeszklą, dodać pomidory i smażyć około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać przecedzony rosół i dusić przez mniej więcej 30 minut na małym ogniu. Na koniec dodać chili, przyprawić oregano i solą. Pozostawić na małym ogniu przez 10 minut, aby papryka przeszła smakiem sosu. Podawać ciepłą, posypaną z wierzchu świeżym oregano.