Sposób przygotowania:
Papryka z farszem z mięsa mielonego i kaszy bulgurPrzygotowanie farszu
Cebulę i paprykę przeznaczoną do farszu kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, paprykę i czosnek.
Dodajemy mięso i smażymy. Dodajemy sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, oregano i bazylię, a także pomidory z puszki. Smażymy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zredukuje.
W międzyczasie gotujemy kaszę bulgur. Ugotowaną kaszę dodajemy do farszu, mieszamy i doprawiamy.
ETAP 2:
Papryki przeznaczone do faszerowania myjemy, odcinamy wierzchołki, z wierzchołków wycinamy zieloną część, resztę zachowujemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i nasiona.
Papryki układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
ETAP 3:
Papryki napełniamy farszem...
ETAP 4:
Papryki nakrywamy "czapeczkami". Do naczynia z paprykami wlewamy bulion.
Naczynie przykrywamy. Pieczemy ok. 40-45 minut w 180 st. C.
Na 10 minut przed końcem pieczenia na każdej papryce układamy plaster sera.
danielek