Sposób przygotowania:
Papryka z mięsem i kaszą jaglaną
Ściąć góry z papryk , usunąć gniazda nasienne . Kaszę wypłukać kilka razy w zimnej wodzie . Zalać wrzątkiem - zamieszać i zlać wodę. Zagotować w garnuszku szklankę osolonej wody i wrzucić kaszę. Gotować na bardzo małym gazie pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę. Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę ,cebulę prażoną , koper . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi . Nałożyć farsz w papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by nie było w koło za dużo luzu . Wlać wodę ( papryki mają być prawie zakryte ). Gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy . Doprawić sos do smaku. Jeśli lubimy można rozrobić mąkę w zimnej wodzie i wlać do sosu- zagotować by zgęstniał. Dolać śmietankę . Podawać papryki same w sosie , z pieczywem lub ziemniakami zależy jak kto lubi .
edytaha