Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Papryka z pieczarkami duszona w śmietani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko.

Papryka z pieczarkami duszona w śmietani

Składniki:

Papryka z pieczarkami duszona w śmietani

 

  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 40 dag pieczarek,
  • 3 średnie cebule,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz i sproszkowana słodka papryka do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Papryka z pieczarkami duszona w śmietani
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać paprykę i pieczarki. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 min. Podlać śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Dusić dalej do miękkości warzyw. (W miarę konieczności podlewając niewielką ilością wody). Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i papryką.

Tagi:

papryka