Sposób przygotowania:
papryka z tuńczykiem
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu podanego na opakowaniu, następnie osączyć i odstawić. Papryki umyć, osuszyć, odciąć wierzchy, wydrążyć nasiona. Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać pieczarki, podsmażyć. Pomidora sparzyć i pokroić w kostkę, dodac do pieczarek, chwilę poddusić aż zmięknie. Tuńczyka osączyć z zalewy, dodać wraz z ryżem i sosem-pieczarkowo-pomidorowym do ryżu, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę i wymieszać. Utworzonym farszem za pomocą łyżki nakładać farsz do wydrążónych papryk. Przykryć odciętą "czapeczką" i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać najlepiej na ciepło