Sposób przygotowania:
Papryka zapiekana z czarnym ryżem
Marchewki omyć, oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki, ok. 3-4 cm. Wrzucić je do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, posolić.
Do tej samej wrzącej wody dodać ryż i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min.
W drugim naczyniu zagotować wodę, posolić ją i gotować w niej umyty i pokrojony wcześniej na talarki seler. Świeży, młody seler gotować przez ok. 10 min, tj. do uzyskania miękkości.
W tym czasie odkroić górną cześć papryk od strony ogonka tak, aby stał się on następnie ich przykryciem w trakcie pieczenia. Całość umyć, wykroić gniazda nasienne i oczyścić z ziarenek.
Papryki w środku posolić i posypać lekko lubczykiem. Wlać po ok. 2 łyżki bulionu do każdej papryki. Ugotowaną resztę składników, lekko ostudzić. Marchewki zabarwią się z wierzchu na czarno od ryżu, jednocześnie ryż będzie smaczniejszy, ponieważ gotował się z marchewkami. Tylko seler gotowany osobno powinien mieć swój naturalny zielony kolor. Tak więc marchewki poszatkować bądź przecisnąć przez krajalnicę do warzyw. Wymieszać je z ryżem i selerem, posypać ok. 2 łyżeczkami lubczyku oraz pozostałymi przyprawami. Dodać również posiekany ser żółty. Wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać do papryk (ok. 2-2,5 łyżki na paprykę), przykrywać górną, odciętą wcześniej częścią i zapiekać w temp. 200 st. C przez ok. 25-30 minut. Aby upewnić się, że potrawa jest gotowa, dopuszcza się, aby w trakcie pieczenia sprawdzić widelcem, czy papryki są miękkie.
Gotowe danie można przed podaniem polać oliwą z oliwek bądź olejem z pestek dyni.
Do tej samej wrzącej wody dodać ryż i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min.
W drugim naczyniu zagotować wodę, posolić ją i gotować w niej umyty i pokrojony wcześniej na talarki seler. Świeży, młody seler gotować przez ok. 10 min, tj. do uzyskania miękkości.
W tym czasie odkroić górną cześć papryk od strony ogonka tak, aby stał się on następnie ich przykryciem w trakcie pieczenia. Całość umyć, wykroić gniazda nasienne i oczyścić z ziarenek.
Papryki w środku posolić i posypać lekko lubczykiem. Wlać po ok. 2 łyżki bulionu do każdej papryki. Ugotowaną resztę składników, lekko ostudzić. Marchewki zabarwią się z wierzchu na czarno od ryżu, jednocześnie ryż będzie smaczniejszy, ponieważ gotował się z marchewkami. Tylko seler gotowany osobno powinien mieć swój naturalny zielony kolor. Tak więc marchewki poszatkować bądź przecisnąć przez krajalnicę do warzyw. Wymieszać je z ryżem i selerem, posypać ok. 2 łyżeczkami lubczyku oraz pozostałymi przyprawami. Dodać również posiekany ser żółty. Wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać do papryk (ok. 2-2,5 łyżki na paprykę), przykrywać górną, odciętą wcześniej częścią i zapiekać w temp. 200 st. C przez ok. 25-30 minut. Aby upewnić się, że potrawa jest gotowa, dopuszcza się, aby w trakcie pieczenia sprawdzić widelcem, czy papryki są miękkie.
Gotowe danie można przed podaniem polać oliwą z oliwek bądź olejem z pestek dyni.