karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Papryka zapiekana z czarnym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pożywne, pełne błonnika, wegetariańskie danie. Syte, pachnące, smaczne, a do tego zdrowe. Serdecznie polecam jako przekąskę bądź dodatek do drugiego dania.

Papryka zapiekana z czarnym ryżem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Papryka zapiekana z czarnym ryżem

 

  • 6 niewielkich czerwonych papryk
  • 200 g czarnego ryżu jaśminowego
  • 5 małych marchewek
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 20 g sera żółtego o wyrazistym smaku
  • ok. pół szklanki bulionu drobiowego/rosołu
  • ok. 3 łyżeczki lubczyku
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta kolendry
  • szczypta koperku
  • szczypta cząbru
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie oliwa z oliwek/olej z pestek dyni

Sposób przygotowania:

Papryka zapiekana z czarnym ryżem
Marchewki omyć, oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki, ok. 3-4 cm. Wrzucić je do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, posolić.

Do tej samej wrzącej wody dodać ryż i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min.

W drugim naczyniu zagotować wodę, posolić ją i gotować w niej umyty i pokrojony wcześniej na talarki seler. Świeży, młody seler gotować przez ok. 10 min, tj. do uzyskania miękkości.

W tym czasie odkroić górną cześć papryk od strony ogonka tak, aby stał się on następnie ich przykryciem w trakcie pieczenia. Całość umyć, wykroić gniazda nasienne i oczyścić z ziarenek.

Papryki w środku posolić i posypać lekko lubczykiem. Wlać po ok. 2 łyżki bulionu do każdej papryki. Ugotowaną resztę składników, lekko ostudzić. Marchewki zabarwią się z wierzchu na czarno od ryżu, jednocześnie ryż będzie smaczniejszy, ponieważ gotował się z marchewkami. Tylko seler gotowany osobno powinien mieć swój naturalny zielony kolor. Tak więc marchewki poszatkować bądź przecisnąć przez krajalnicę do warzyw. Wymieszać je z ryżem i selerem, posypać ok. 2 łyżeczkami lubczyku oraz pozostałymi przyprawami. Dodać również posiekany ser żółty. Wymieszać.

Tak przygotowany farsz nakładać do papryk (ok. 2-2,5 łyżki na paprykę), przykrywać górną, odciętą wcześniej częścią i zapiekać w temp. 200 st. C przez ok. 25-30 minut. Aby upewnić się, że potrawa jest gotowa, dopuszcza się, aby w trakcie pieczenia sprawdzić widelcem, czy papryki są miękkie.

Gotowe danie można przed podaniem polać oliwą z oliwek bądź olejem z pestek dyni.
Papryka zapiekana z czarnym ryżem
Papryki mogą być małe, jeśli chcemy, aby pojedyncza papryka była niewielki daniem, przy czym z farszem i tak jest daniem sycącym
Papryka zapiekana z czarnym ryżem
Do środka każdej papryki wsypać odrobinę soli i lubczyku tak, aby oprószały one całe wnętrze
Papryka zapiekana z czarnym ryżem
Marchewka gotowana z czarnym ryżem będzie z wierzchu ciemna jak i ryż
Papryka zapiekana z czarnym ryżem
Świeży zielony seler naciowy poszatkować na niewielkie talarki
Papryka zapiekana z czarnym ryżem
Każdą paprykę wypełniać przygotowanym farszem